انچه باید در مورد کبک بدانید

سعی کرده ایم با ارائه مطالب مفید و مستند شما را در تصمیم گیری بهتر یاری نماییم

خواص درمانی


پروتئین یک ماده مهم است که باید در غذای روزانه ما وجود داشته باشد. این ماده برای رشد و سلامت بدن بسیار ضروری است. پروتئین، هم در غذاهای گیاهی و هم در غذاهای حیوانی وجود دارد؛ امّا دانشمندان علم تغذیه عقیده دارند که پروتئین حیوانی بهتر از پروتئین گیاهی است.
گوشت طیور به عنوان یک منبع پروتئین حیوانی اهمیت زیادی دارد؛ به همین دلیل در کشورهای مختلف، سرمایه گذاری زیادی روی صنعت پرورش طیور از جمله بلدرچین شده است.
میزان پروتئین موجود در گوشت این پرنده (بلدرچین) از پروتئین گوشت سایر پرندگان و نشخوارکنندگان معمولی ۱۰- ۵ درصد بیش تر است.
گوشت و تخم بلدرچین به لحاظ ارزش غذایی و درمانی، بسیار مورد توجه است. میزان پروتئین موجود در گوشت این پرنده (بلدرچین) از پروتئین گوشت سایر پرندگان و نشخوارکنندگان معمولی ۱۰- ۵ درصد بیش تر است. وجود عناصر معدنی کمیاب و ویتامین های مختلف در گوشت این پرنده، باعث شده است که گوشت آن برای درمان بعضی از بیماری ها، مانند آسم، تشنج، فشارخون، ضعف اعصاب و ناراحتی های روانی و بی خوابی مفید باشد.
گوشت بلدرچین منبع خوب نیاسین ، فسفر، مس، تیامین ، ریبوفلاوین ، ویتامین B6 ، روی ، آهن و سلنیوم است.
جدول 1- ترکیب گوشت بلدرچین در 100 گرم:

ترکیب گوشت میانگین
آب(درصد) 65/62
چربی(درصد) 3/3
پروتئین(درصد) 26
مواد معدنی(درصد) 6/3
انرژی (Kcal/ 100g) 80



روش های پخت گوشت کبک


خوراک بلدرچین
برای 4 نفر
آماد سازی 30 دقیقه
مدت پخت 15 دقیقه

مواد لازم:
بلدرچین 1200 گرم
آب لیمو ترش 2.5 فنجان
پیاز خام خلال شده 3عدد
زغفران مقداری
روغن زیتون نصف فنجان
کرفس خرد شده مقداری
فلفل نمک مقداری
طرز تهیه :
بلدرچین را بعد از تمیز کردن با 2 تا 3 لیوان آب ، یکی دو عدد پیاز خرد کرده و یکی دو برگ ساق کرفس و چند ساق جعفری میگذاریم نیم پذ شود و آب آن به خودش برود و سسی از روغن زیتون با کره آب کرده و آب لیمو نمک فلفل را آماده میکنیم و بلدرچین را در سس میخوابانیم و بعد مثل کباب جوجه به سیخ میکشیم و روی حرارت ملایم کباب میکنیم. باید زمان طبخ آن از جوجه طولانی تر و حرارت ملایم تر باشد و مرتب به آن سس کره با آب لیمو بدهید تا کاملا کباب پخته و برشته شود

پخت بلدرچین در فر.


مواد لازم برای ۲ الی ۳ نفر :
بلدرچین ۵ الی ۶ عدد
لیمو ۱ عدد
فلفل ۱ عدد
سیر ۲ حبه
نمک ، زردچوبه ،زعفران ، فلفل سياه و قرمز به ميزان لازم
پياز رنده شده ۱ عدد
سيب زميني سرخ شده و پياز و جعفري و گوجه فرنگي براي تزيين
روغن زيتون ۳ الي ۴ قاشق

طرز تهيه :

داخل شكم بلدرچين ها را قبل از شستن خوب تميز كنيد . بعد از اينكه بلدرچين شسته و آبش گرفته شد در ظرفي گذاشته و پياز را خيلي ريز رنده كنيد .سير را بكوبيد و پوست ليمو ترش را رنده كنيد و ليمو را نصف كرده آب آنرا به همراه مخلوطي از روغن زيتون و ادويه ونمك و زعفران به سطح بلدرچين بماليد و در ظرف را ببنديد و بعد از يك ساعت كه مزه دار شد فر را روشن كنيد و روي ۳۶۰ درجه فارنهايت بگذاريد كف ظرف پيركس يا سراميكي ويا ... چرب كنيد و بلدرچين را در آن بچينيد و سه الي چهار قاشق آب درون ظزف بريزيد با فويل روي ظرف را بپوشانيد و روی پنجره وسط فر قرار دهید .
بعد از يك ساعت و نيم بلدرچين را از فر خارج كنيد . اگر روي بلدرچين طلايي نشده بود شعله گريل را روشن كنيد و چند دقيقه صبر كنيد تا طلايي شود .
بلدرچين را در ديس بكشيد و مقدار سس خوشمزه اي كه درظرف بعد از پختن بلدرچين باقي مانده روي گوشت بدهيد تا مزه دار شود و با استفاده از سبزيجات مختلف اين غذا را تزيين كنيد .

کبک پلو


مواد لازم : برنج 1000 گرم،گوشت كبك 3 عدد ،پوست نارنج 3 فنجان،زيره 2 قاشق سوپخوری،زعفران 1 قاشق مرباخوری و روغن 200 گرم
ابتدا برنج را خيس کنید و کبک را خشک پر بکنید ( يعني پرهاي آنرا بدون آنکه در آبجوش بزنيم میکنیم ) مو هاي ريز آنرا بسوزانید و به دقت بشورید. با 2 تا 3 ليوان آب و کمی نمک و يکي دو عدد پياز خرد کرده بگذارید که بپزد بايد بعد از پختن در حدود يک ليوان آب بيشتر نداشته باشد سپس آنرا قطعه قطعه کنید استخوان های درشت آنرا بگیرید و خلال تلخي گرفته را با يک ليوان شکر و يک ليوان آب چند جوش ميدهيم تا مغز خلال شيرين شود بعد آنرا از شربت خارج مينمائيم
زعفران را در کمي آب جوش حل کنید و زيره را هم تميز و بعد برنج را آبکش کنید ، مانند پلو ساده و خلال و زيره را روي برنج بریزید و نصف زعفران را با 3 تا 4 قاشق روغن مخلوط با آب کبک کرده و وقتی عرق برنج را گرفتيم و بر روی برنج ميدهيم و پلو را در فر يا روي آتش دم کنید و در صورت طبخ در فر حرارت 350 درجه به مدت يکساعت تا يکساعت و نيم و موقع کشيدن پلو دو کفگير از برنج را با بقيه زعفران مخلوط و قطعات کبک را خارج کنید پلو را در ديگ مخلوط کرده و در ديس بکشید و قطعات کبک را برروی آن قرار بدهید با برنج زعفراني روي آنرا بپوشانید و بعد کمي روغن داغ کرده بر روي ديس بریزید و در صورت رعايت مقادير مواد اوليه اين غذا براي 6 تا 8 نفر کافی میباشد


خوراک کبک سرخ شده با سس غلیظ پیاز


مواد لازم برای تهیه غذا : دو عدد کبک درسته در حدود نیم کیلویی ،برگ بو تازه دو برگ ، کمی برگ تازه آویشن یا پودر خشک ، کره نرم برای گوشت کبک و سس، چند پیاز ریز درسته برای گرفتن بو مقدار بیشتری پیاز برای کبک نسبت مرغ لازم است ،نمک وفلفل به مقدار لازم
یک قاشق مرباخوری روغن زیتون ، چند قاشق سرکه سیب ، زعفران دم کرده ، یک پیمانه آب مرغ ، یک قاشق س سرکه بالزامیک و یک قاشق غ آرد
از قبل فر رو داغ کنید و بر روی 200 درجه سانتیگراد قرار داده و نیمی از پیاز ها رو خرد کرده و با کمی روغن تفت و بعد دور ظرفی که گوشت کبک رو گذاشتید قرار و سرکه سیب و نیمی از آب مرغ رو داخل ظرف ریخته و بر روی ظرف رو با فویل چیده و به مدت 25 الی 30 دقیقه درون فر قرار داده و بعد باقی پیاز ها را داخل توی روغن زیتون تفت داده تا طلایی رنگ شود و یک قاشق آرد داخل ان تفت بدین و بعد از آب مرغ و سرکه بالزامیک و کره و زعفران دم کرده داخلش بریزید و کمی که جوشید و غلیظ شد خاموش ونمک و فلفل را اندازه و کبک ها را داخل ظرف کشیده و با دورچین های مناسب سر میز تزیین کنید و با سس سرو نمایید
نکات : قبلا کبک رو با نمک یکساعت خیس کرده وسپس بشورید . داخل شکم هر کدوم کمی نمک زده و از آویشن و برگ بو قرار داده و به پوست بدن کبک کره و زعفران بمالید و نمک و فلفل بپاشید البته برای تهیه این غذا از بلدرچین هم استفاده میشود .



استفاده بهتر از تخم کبک

تخم کبک در مقایسه با تخم مرغ، به مراتب ارزش غذایی بالاتری دارد. تخم کبک به علت درصد پروتئین زیاد و درصد چربی کم مصارف فراوانی داشته و برای درمان بعضی از بیماری ها مانند ضعف اعصاب ناراحتی های روانی و بیخوابی موثر است. به دلیل سریع الهضم بودن تخم کبک، از آن برای برطرف نمودن ضعف عمومی بدن، پرورش قوای فکری، تقویت قوای جنسی و تقویت دستگاه گوارش استفاده می شود. تخم کبک برای کودکان، مادران باردار و شیرده، افراد مسن و کسانی که نیاز به پروتئین با جذب بالا دارند بسیار مفید می باشد.
ترکیبات تخم کبک تقریباً شبیه تخم بلدرچین می باشد بنابراین از لحاظ فسفر، آهن، ویتامین B1(تیامین) ویتامین B2(ریبوفلاوین) بسیار غنی می باشد. وزن و اندازه تخم کبک حدود 1.5 برابر تخم بلدرچین و حدود یک سوم تخم مرغ می باشد.
تخم کبک به دلیل خصوصیات ژنتیکی کبک و شرایط پرورش بسیار خوش طعم، لذیذ و مقوی است. انواع اسیدهای آمینه کمیاب که در سایر منابع پروتئینی محدود می باشند، در تخم این پرنده به وفور وجود دارد. به همین دلیل پزشکان برای افراد مسن که احتیاج به ترمیم سلول های از دست رفته بافت های خود دارند و برای حفظ و بازیابی سلامت و شادابی ایشان، مصرف تخم کبک را تجویز می‌نمایند. از طرف دیگر وجود عناصر معدنی کمیاب و ویتامین های مورد نیاز بدن در تخم این پرنده آنرا به دارویی معجزه آسا برای درمان امراض صعب العلاجی همچون آسم، تشنج، فشار خون، ضعف اعصاب و یا حتی در ناراحتیهای روانی و عقب افتادگی‌های جسمی و همچنین بیخوابی تبدیل کرده است. به هر حال تخم کبک برای کودکان رشد سریع و صحیح، برای نوجوانان هیجان و جنب و جوش، برای جوانان نشاط، برای میانسالان تندرستی و اطمینان و برای کهنسالان سلامت مجدد و تمدید قوا و شادابی را به ارمغان می‌آورد.
تخم کبک از لحاظ ترکیبات بسیار متناسب با نیازهای بدن انسان بوده و مصرف چند عدد از آن در روز می تواند بیشتر احتیاجات غذایی بدن را تامین کند. برای استفاده از تخم کبک می توانید در وعده صبحانه خود 3 یا 4 عدد تخم کبک را بصورت آب پز و یا نیمرو بدون یا با روغن کم میل نمایید. این مقدار مصرف حداقل شما را حدود 5 ساعت سیر نگه داشته و تقریباً تمام نیازهای بدن شما را تامین می کند. مصرف بیش از اندازه تخم کبک همانند تخم مرغ می تواند مشکلاتی را برای بدن ایجاد نماید بنابراین می توانید از تخم کبک بصورت روزانه ولی در تعداد محدود بین 3 تا 5 عدد در روز استفاده نمایید. تخم کبک به دلیل اندازه نسبتاً کوچک آن حدود 6 دقیقه آب پز می شود. بنابراین از آب پز کردن طولانی مدت آن خودداری نمایید.
عدم وجود هر گونه مواد افزودنی غیرطبیعی و غیرمفید همچون هورمون ها و آنتی بیوتیک ها که جداً سلامت انسان را تهدید می‌کنند، دلیل دیگری بر کیفیت طبیعی و مطلوب تخم کبک می باشد. در طبیعت این پرنده تعداد 8 تا 15 عدد تخم تولید می کند و روی آنها برای تولید جوجه می خوابد ولی در حالت پرورشی در هر دوره پرورش بیش از 30 تخم تولید می کند. امروزه در بعضی از مناطق جهان پرورش کبک بصورت اهلی رایج و توسعه یافته و علاقه مندی نسبت به پرورش آن نیز بصورت روز افزون در حال گسترش می باشد.
این خوراک ارزشمند به جهت محدود بودن تولید آن در دسترس همه علاقه مندان نیست و تصور بسیاری از مردم برای بدست آوردن تخم کبک از طریق شکار است امروزه پرورش کبک در بسیاری از کشورها در محیط بسته و خارج از زیستگاه طبیعی انجام می شود و تخم آن برای عموم مردم در دسترس است ولی به جهت دوره نسبتا طولانی رشد این پرنده و ظرفیت های خاص در پرورش آن، تخم کبک جزو خوراک های با ارزش غذایی بالا و نسبتاً گران قیمت است.
لازم به ذکر است که اصولا نمی توان با تولید تخم کبک جای تخم سایر پرندگان همانند مرغ و بلدرچین را گرفت ولی بهتر است در مسیر تحقق تنوع تولید، در کشور ما نیز امکان دسترسی به محصولات متنوع دام و طیور فراهم باشد تا از یک طرف امکان استفاده از این منابع برای مردم فراهم شود و از طرف دیگر با تولید محصولات جدید زمینه گسترش اشتغال نیز فراهم شود.

مشاوره پرورش


آشنایی ابتدایی با پرورش کبک

پرورش كبك رخدادي است كه شايد موفقيت افراد شاغل در اين حرفه به اضافه ايجاد عنواني متفاوت از لحاظ شغلي ، مزيد علت صرفه اقتصادي آن شده است. رشد چشمگير اين صنعت طي سالهاي اخير به دليل اقبال عمومي در مصرف گوشت كبك به عنوان منبع پروتئيني ميتواند به اين ديدگاه نگريسته شود كه ضمن استفاده از خواص درماني و تنوع در آشپزي ، گريزي نيز به مجموعه غذاهاي ارگانيك زده شود.
عليرغم اينكه تعريف واژه ارگانيك كه در برخي كشور ها بيولوژيك نيز گفته ميشود بسيار مرتبط با قوانين ملي هر كشوريست و سازمان هايي همچون فائو استاندارد قطعي بر آن ننهاده اند، معذالك از جمله شروطي كه در منابع از آن ياد شده است ، عدم اصلاح نژاد و حفظ توانايي طبيعي پرنده در برابر بيماري ها و عدم استفاده از برخي مواد غذايي در جيره طيور منجمله فراورده هاي ساير حيوانات مانند پودر خون ، گوشت يا ماهي است كه باتوجه به توانايي طبيعي اين پرنده ، با تغذيه از منابع گياهي كليه احتياجات غذايي پرنده برآورده شده و نياز به استفاده از اين فراورده ها در جيره كبك نيست كه بالطبع قدم موثري در اطمينان بخشي از ارگانيك بودن محصولات آن است. در صنعت طيور توانايي مديريتي كه همان آگاهي از خم و چم كار است عامل اصلي اختلاف ميان افراد موفق و ناموفق است.پيشگيري از مشكلات بسيار آسانتر و ارزانتر از حل آنهاست. محدوديت دسترسي به درمان هاي موثر عليه بيماري ها ، مديريت صحيح را مبدل به تنها راه موفقيت نموده است.براورد ميشود كه 80 درصد مشكلات سلامت گله ها كه پرورش دهندگان با آنها روبرو ميشوند با دقت و تمركز بر جزئيات قابل پيشگيري اند.

پرورش كبك چوكار ميتواند با دلايل مختلفي همراه باشد : تفريح ، زيبايي پسندي ، كار اقتصادي. در برخي كشورها تامين پرندگان مورد نياز براي شكارگاههاي خصصوصي از طريق مراكز پرورشي صورت ميگيرد . گرچه اين كار نيز به روش هاي مختلفي انجام گرفته و روشي كه در آن پرندگان رها شده در محيط شكار ميشوند
،نياز به دانش فني و مديران حرفه اي در امر پرورش دارد . براي موفقيت در اين برنامه ، گله پرورشي بايد تحت شرايط مناسبي رشد يابد تا از توانايي پرنده در حفظ بقا اطمينان حاصل شود.

دليل آغاز بكار پرورش كبك هرچه كه باشد بايد سه نكته مهم را به خاطر داشت:

- به كبك بايد به عنوان قسمتي از حيات وحش نگريست
- روش هاي موفق پرورش و بازاريابي را دنبال نمود

- به شرايط لازم براي پرورش انبوه پرنده توجه ويژه داشت

به هر حال پرورش كبك بدون صرف وقت ، دقت و پشتكار ، هزينه هاي زيادي را به پرورش دهنده تحميل خواهد كرد.


ما در رسانه ها

شبکه خبری تسنیم

ویدئو های منتشر شده در آپارات

شبکه رادیویی اقتصاد


منابع لاتین

Morbi mattis mi consectetur tortor elementum, varius pellentesque velit convallis. Aenean tincidunt lectus auctor mauris maximus, ac scelerisque ipsum tempor. Duis vulputate ex et ex tincidunt, quis lacinia velit aliquet. Duis non efficitur nisi, id malesuada justo. Maecenas sagittis felis ac sagittis semper. Curabitur purus leo, tempus sed finibus eget, fringilla quis risus. Maecenas et lorem quis sem varius sagittis et a est. Maecenas iaculis iaculis sem. Donec vel dolor at arcu tincidunt bibendum. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus. Fusce ut aliquet justo. Donec id neque ipsum. Integer eget ultricies odio. Nam vel ex a orci fringilla tincidunt. Aliquam eleifend ligula non velit accumsan cursus. Etiam ut gravida sapien.

Vestibulum ultrices risus velit, sit amet blandit massa auctor sit amet. Sed eu lectus sem. Phasellus in odio at ipsum porttitor mollis id vel diam. Praesent sit amet posuere risus, eu faucibus lectus. Vivamus ex ligula, tempus pulvinar ipsum in, auctor porta quam. Proin nec dui cursus, posuere dui eget interdum. Fusce lectus magna, sagittis at facilisis vitae, pellentesque at etiam. Quisque posuere leo quis sem commodo, vel scelerisque nisi scelerisque. Suspendisse id quam vel tortor tincidunt suscipit. Nullam auctor orci eu dolor consectetur, interdum ullamcorper ante tincidunt. Mauris felis nec felis elementum varius.


Nam sapien ante, varius in pulvinar vitae, rhoncus id massa. Donec varius ex in mauris ornare, eget euismod urna egestas. Etiam lacinia tempor ipsum, sodales porttitor justo. Aliquam dolor quam, semper in tortor eu, volutpat efficitur quam. Fusce nec fermentum nisl. Aenean erat diam, tempus aliquet erat.

Etiam iaculis nulla ipsum, et pharetra libero rhoncus ut. Phasellus rutrum cursus velit, eget condimentum nunc blandit vel. In at pulvinar lectus. Morbi diam ante, vulputate et imperdiet eget, fermentum non dolor. Ut eleifend sagittis tincidunt. Sed viverra commodo mi, ac rhoncus justo. Duis neque ligula, elementum ut enim vel, posuere finibus justo. Vivamus facilisis maximus nibh quis pulvinar. Quisque hendrerit in ipsum id tellus facilisis fermentum. Proin mauris dui, at vestibulum sit amet, auctor bibendum neque.